Φίλτρο επεξεργασίας νερού

ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το νερό

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό δεν εμφανίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες – όπως θέλουμε να πιστεύουμε- αλλά μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Περισσότερο κινδυνεύουν μικρά παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένοι αλλά και όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες

Έστω κι αν το νερό είναι καθαρό, εύγευστο και άοσμο μπορεί να είναι μολυσμένο  με µικροοργανισµούς, χημικές ουσίες, λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μόλυβδο κ.α που θα περάσουν από τις εγκαταστάσεις παροχής του.  Συχνά μολύνεται το νερό και σε ατομικές  εγκαταστάσεις (φρέατα, δεξαμενές συλλογής νερού κ.α).

Γι’ αυτό: 

 • Βεβαιώσου ότι το νερό που πίνεις, πλένεις τα δόντια σου ή μαγειρεύεις δεν είναι απλά ορατά καθαρό αλλά και απαλλαγμένο από κατακάθια ή άμμο. Ναι στο φιλτράρισμα του ή στη χρήση  δισκίων καθαρισμού για να εξουδετερωθούν τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμοί.

 • Βεβαιώσου ότι η ποιότητα νερού που έχεις αποθηκεύσει δεν έχει προσβληθεί από μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς. Να προτιμάς τα γυάλινα μπουκάλια και όχι τα πλαστικά τα οποία να είναι  αεροστεγώς κλεισμένα και να μην  έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

 • Αν το νερό το έχεις αποθηκεύσει για μπάνιο, πρόσθεσε λίγο αντισηπτικό υγρό για να εξουδετερώσεις τα επιβλαβή βακτηρίδια

 • Πλένε προσεκτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας και βέβαια πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού.   

 • Βεβαιώσου ότι τα τρόφιμα σου έχουν πλυθεί, καθαριστεί και μαγειρευτεί προσεκτικά και ότι έχεις εξουδετερώσει επιβλαβή βακτηρίδια ή άλλα επικίνδυνα μικρόβια.

 • Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό  για κανέναν λόγο μην πιείε νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο.

 • Εμβολιάσου για να προστατευθείς!

Με το νερό μεταδίδονται:

 • Διάρροια και γαστρεντερίτιδα: προκαλούν αφυδάτωση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή σου.

 • Τύφος: βακτηριδιακή μόλυνση, ιδιαίτερα μεταδοτική, ακόμη και θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπισθεί.  Εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα περιττώματα ή τα ούρα μολυσμένων ατόμων. Σε χώρες με κακή αποχέτευση τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν να βρεθούν σε πηγές πόσιμου νερού και στην τροφική αλυσίδα. Εκδηλώνει υψηλό πυρετός (39-40°C), πόνο στο στομάχι, ισχυρό πονοκέφαλος και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

 • Δυσεντερία:. σρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται με μολυσμένο νερό είναι δυνατόν να μεταφέρουν στους ανθρώπους τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια με δυσεντερία. Μεταδίδεται εύκολα στο οικογενειακό περιβάλλον αν δεν πλένεις τα χέρια μετά την τουαλέτα ή μετά το άλλαγμα πάνας σε βρέφος ή όταν παρασκευάζεις τρόφιμα και φαγητά..

 • Χολέρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμία στα παιδιά, οξείδωση, κυκλοφορική καταπληξία, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κώμα. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστακοειδή). Η χολέρα συναντάται συχνότερα σε περιοχές με ανεπαρκή παροχή νερού και ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες.

 • Μηνιγγίτιδα: φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εκδηλώνεται με ξαφνικό υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με άλλους, πόνο στον αυχένα και δυσκολία των κινήσεων στον λαιμό, έμετο ή ναυτία με πονοκέφαλο, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης, κρίσεις επιληψίας, υπνηλία ή δυσκολία αφύπνισης, ευαισθησία στο φως, μειωμένη όρεξη και σε ορισμένες περιπτώσεις με δερματικό εξάνθημα (μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα). Η καθυστερημένη έναρξη θεραπείας για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου και μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.

 • Ηπατίτιδα: Ο ιός της ηπατίτιδας Α βρίσκεται στα κόπρανα όσων έχουν μολυνθεί, αρκετό διάστημα πριν την εμφάνιση του ίκτερου (κιτρινίλας) και για λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση. Μεταδίδεται με μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό ή μολυσμένα αντικείμενα και χέρια που μπαίνουν στο στόμα. Μόνον ο ένας στους τρεις απ’ όσους μολυνθούν από την ηπατίτιδα Α θα εκδηλώσουν την αρρώστια 15-45 ημέρες μετά την μόλυνση, με ίκτερο (κιτρινίλα), ούρα με χρώμα κονιάκ και άσπρα κόπρανα. Μπορεί ακόμα να αισθανθούν κούραση, βάρος στην περιοχή του συκωτιού και να εκδηλώσουν πυρετό και ανορεξία. Οι δύο στους τρεις δεν θα παρουσιάσουν ίκτερο, αλλά παρ’ όλα αυτά θα έχουν τον ιό στα κόπρανά τους, οπότε μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον.

 • Πολιομυελίτιδα: Συνήθως, εισέρχεται στον οργανισμό παιδιού ή ενήλικα μέσω του στόματος και μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρή νόσο με επιπλοκές, όπως παράλυση των άνω ή κάτω άκρων. Ναι στον εμβολιασμό!

 • ΠΗΓΗ: bijou-social.com.cy

Πιστοποιημένο με τα διεθνή πρότυπα To σύστημα επεξεργασίας νερού πωλείται με ή χωρίς τα μπουκάλια σε εταιρίες και γραφεία!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πρότυπο NSF/ANSI 401, NSF/ANSI 42, NSF/ANSI 53 και NSF/ANSI 55.

WQA (Water Aquality Association)

Κρατήστε επαφή

Ερευνήστε την πρόταση Aquality με τη βοήθεια των συνεργατών μας και συμμετέχετε σε μια παγκόσμια τάση σαν επαγγελματίας που πραγματικά νοιάζεται για τον καταναλωτή και την επιχείρησή του.

 

Επικοινωνία

Γιάννης Δεληγιάννης

Ξηρομέρου 8, 15236 Πεντέλη

+30 6944 944162

Skype:aquality.gr

info@aquality.gr

FacebookTwitterG+LinkedinPinterest

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας δώσει την καλύτερη online εμπειρία.     ΣΥΜΦΩΝΩ !